Autovakanties naar Kroatië

Kroatië is door het zeer gevarieerde landschap en enkele van de mooiste routes van Europa zeker weten een grote aanrader om zelf per auto te verkennen.

Autovakantie Kroatië

Met de Dinarische Alpen als prachtig berglandschap, een schitterende kust met meer dan duizend mediterrane eilanden, eeuwenoude historische steden en uitgestrekte wouden in het verre oosten van het land is Kroatië een van de meest gevarieerde vakantiebestemmingen van heel Europa. Doordat dit ook nog eens allemaal te ervaren is op een relatief klein oppervlak en er betaalbare overnachtingsmogelijkheden in overvloed zijn, leent het Zuid-Europese land zich daarom uitstekend om zelf per auto te verkennen.

Enkele van de mooiste routes van Europa

Het zal niemand verbazen dat met een landschap zo divers als dat van Kroatië, er ook enkele van de mooiste autoroutes van heel Europa te vinden zijn. Verreweg de meest legendarische hiervan is de Jadranska Magistrala, welke zich 250 kilometer lang langs de bergachtige kust van de Adriatische Zee slingert. Strekkend van Rijeka bij de grens met Slovenië tot Dubrovnik in het verre zuidoosten van het land, is het vanaf deze route ook mogelijk per veerboot enkele van de grotere eilanden zoals Cres, Krk, Hvar en Pag te verkennen. De vele historische steden zoals Split en Trogir en schitterende nationale parken zoals Sjeverni Velebit en Paklenica garanderen daarnaast dat de route ook op het gebied van cultuur en natuur zeker niet teleur zal stellen.

Ook andere delen van Kroatië zijn echter de moeite van het bezoeken waard. Zo is het bij een willekeurige route van de kust naar het binnenland zeker aan te raden eens te stoppen bij het Nationaal Park Plitvicemeren, een groot complex van prachtig blauwe meren, watervallen en grotten. De Kroatische hoofdstad Zagreb zal door de centrale ligging moeilijk te vermijden zijn, maar omdat de stad een enorm aanbod kent van culturele bezienswaardigheden is dit eigenlijk helemaal niet zo erg. Slavonië, het heuvelachtige en zeer bosrijke noordoosten van Kroatië, is heel wat minder toeristisch maar door de mooie natuur en de middeleeuwse dorpjes minstens zo interessant om zelf per auto te verkennen.

In het verre westen van Kroatië tenslotte, is het kleine schiereiland Istrië met oude Romeinse ruïnes, Venetiaanse havensteden en op heuveltoppen gebouwde kastelen ook zonder meer een aanrader. Omdat de bezienswaardigheden bij de grens natuurlijk niet ophouden, is het bovendien ook erg eenvoudig om van hieruit Slovenië en het oostelijk deel van Italië te bezoeken.

Wegen en overnachtingen

Dankzij forse investeringen in de laatste vijftien jaar zijn de Kroatische wegen van heel behoorlijke kwaliteit, maar misschien goed om te weten is dat afgezien van de verbindingen tussen Zagreb, Rijeka, Zadar en Split dubbele rijstroken erg zeldzaam zijn. Hierdoor is het niet altijd mogelijk snel van de ene bestemming naar de andere te geraken, maar bij een autovakantie door Kroatië is dit natuurlijk minder belangrijk dan gewoon genietend van het landschap rond te kunnen rijden. Hoewel het daarnaast bij nieuw aangelegde wegen, bruggen en tunnels soms nodig is tol te betalen, zijn de tarieven naar Nederlandse begrippen niet al te hoog.

Wat overnachtingen betreft tenslotte, is het in de meeste dorpen en kleine steden vaak niet lastig een hotel of herberg te vinden om de nacht door te brengen. Daarnaast is het op de grotere campings die voornamelijk langs de Adriatische kust zijn gesitueerd vaak ook mogelijk een vakantiehuisje of bungalow te huren, wat voor een autovakantie natuurlijk ideaal is.